Det personliga är politiskt

”Jag skulle vilja skrifva en hel lifshistoria för dig, men om man tänker på sin egen, då har man alla arbetares historia på en gång.” Hjalmar Wång

Fackets misstag

Wanja

Wanja, en guling.

Facket misslyckas med att dra till sej ungdomar, läste jag i DN idag. Vad kan det bero på? DN säger det, och ändå inte. Unga har inte råd och ser inte vad facket skulle kunna göra för dom. Och det är inte bara en fråga om informering – det är en fråga om vad LO befattar sej med, vad fackets roll är. Förbundens ledningar är noga med att påpeka sitt samarbete med näringslivet och tar få riktiga politiska konflikter. Istället reducerar dom sin roll till att påpeka skamfläckar på arbetsplatserna som kan snyggas till för en rimlig kostnad av arbetsköparen. Dom går öppet ut med att dom finns där bara för att trygga våra rättigheter.

Men kära LO, vad är anledningen till att unga ska gå med i facket och engagera sej om er enda uppgift är att se till att lagar efterföljs? Det borde rimligtvis vara rättsväsendets uppgift. I och med den nya och växande gruppen anställda i visstids- prov- och timanställningar (liksom svartjobb) så har näringslivet hittat ett billigt sätt att fylla luckor i produktionen. De stora fackförbunden är helt tagna på sängen, det finns inget sätt för dom att ha kontroll över dom nya arbetsförhållandena med samma medel. Och eftersom LO och andra vägrar tänka om och organisera dessa osäkert anställda, studenterna och inte minst dom papperslösa (illegala invandrare m.fl.) har dom förlorar spelet och skapat ett 2/3-delars samhälle. Om facket vägrar ta strid för förändrad lagstiftning så har det spelat ut sin roll och kommer att fortsätta minska i inflytande.

Det dom stora fackförbunden skulle behöva göra är att organisera alla grupperna i dom nya anställningsförhållandena och även dom papperslösa. Alla dessa grupper är livsviktiga för ekonomin och får betala kostnaderna för arbetsköparna när fackets medlemmar ska ha mer.

Invandringspolitiken ÄR felaktig – det skapar en klass av löneslavar utan rättigheter och med oacceptabla löner, en exploatering som är samhällsnödvändig men som kan försiggå på grund av dubbelmoral och ignorans. Tiotusentals människor berövas ett värdigt liv och en framtid. Rasism och diskriminering är frågor som facket också borde ta upp som konkreta ekonomiska frågor – dom ska inte få splittra oss, spela ut oss mot varandra och pressa våra löner bara på grund av hudfärg eller kön! Och slutligen är studie- och arbetslöshetspolitiken en ren bidragspolitik till utsugningsföretag.

Genom att pressa ersättningarna och strypa billigt bostadsbyggande sparar man inte bara in på en växande grupp svaga, man polariserar dessutom bostadsmarknaden ännu mer, vilket gynnar dom rika och missgynnar dom fattiga. Arbetsköparna kan köpa sin arbetskraft billigare än någonsin, för du är tvingad att ta i stort sett vilket (i realiteten ofta vilka) jobb som helst. Det sägs att i ett liberalt samhälle så finns det oändligt många potentiella jobb. Jajamen, det gäller bara att hitta dom, det kallas entrepenörskap! Man kan få jobba som springpojke, levande reklampelare, budbärare, mattskakare, ja vad som helst. Bara ersättningsnivåerna pressas så det blir tillräckligt billigt att anställa dej. Resten av lönen kan ju staten få skjuta till, så att vi alla får betala för att lönerna inte är tillräckligt höga att leva på!

Och jag glömde det viktigaste: dom papperslösa är en politisk kraft att räkna med! Det handlar om tiotusentals som inget hellre vill än att hjälpa till i den svenska lönekampen om vi bara visar dom lite solidaritet! Samma sak gäller oss unga – ni har fått se Osynliga Partiet, ni har sett upproren i Paris, ni har sett år av socialistiska ansträngningar – men ni har verkligen bara sett början! För vad är några tusental autonoma i jämförelse med över en miljon svenska unga!

Petter skriver om samma sak, Ilse-Marie förklarar alliansens tillbakagång med deras aktivitet istället för deras inaktivitet. Omsorgaren skriver jävligt bra. Marcusen berättar om kaos och liberalism i friskolevärlden. Syrran reder äntligen ut USA-hatet som aldrig funnits där, men jag tror att tanken behövs reproduceras ett antal gånger till. Slutstadium dissar moral runt knullkompisar (dah?).

Annonser

6 kommentarer»

  Francisco d’Anconia wrote @

Borde inte facket låta ungdomar vara med trots att de inte kan betala? Är det inte väldigt egoistiskt att facket att kräva pengar i utbyte mot sina tjänster? Jag förespråkar ett samhälle där alla får vara med i facket oavsett om de har råd eller inte, ett samhälle baserat på solidaritet och allas rätt till allting hela tiden! Upp till kamp!

  Samtyckeskrav för sex « Slutstadium wrote @

[…] Läs också; Planekonomen “Fackets misstag”. […]

  Klasshat i SvD? « Omsorgaren wrote @

[…] Planekonomen och Petter skriver om facket, Akuhujan om vänstern och utbildning, Slutstadium ställer krav och Syrran postar en video precis som jag. Vill ni veta mer om Argentinas filmutbud får ni läsa Vida Latinas inlägg. […]

  planekonomen wrote @

John: fast det är ju ingen tjänst facket. Det är någonting som arbetande människor skapar tillsammans. En pengainsats krävs, ja visst. Tro inte att vi inte är beredda att satsa pengar.
Men progressiva avgifter vore t.ex. inget större problem. Hur som helst är inte fackavgiften den stora frågan!

  omsorgaren wrote @

Som Petter skriver här: http://antigon.wordpress.com/2007/08/17/which-side-are-you-on-boys/ så ser man ju att det låga medlemsantalet stämmer överens med hur få ungdomar som har fast anställning. Lösningen på problemet är alltså att LO slutar snacka om att ”det finns risk att det skapas ett nytt låglöneproletariat” när det redan funnits ett sådant (populärt kallat ”prekariatet” i Europa) sen en längre tid tillbaka och börjar organisera och KÄMPA för oss med osäker anställning.

Facklig kamp är den bästa och mest effektiva sättet att förbättra ungdomars sitation idag. Tyvär tar inte LO den fajten som de borde.

  Klasshat i SvD? « Vardagspussel wrote @

[…] Planekonomen och Petter skriver om facket, Akuhujan om vänstern och utbildning, Slutstadium ställer krav och Syrran postar en video precis som jag. Vill ni veta mer om Argentinas filmutbud får ni läsa Vida Latinas inlägg. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: