Det personliga är politiskt

”Jag skulle vilja skrifva en hel lifshistoria för dig, men om man tänker på sin egen, då har man alla arbetares historia på en gång.” Hjalmar Wång

Världen består av processer, inte ting

Jag är trött på att skriva om nåt om politik just nu, så jag tar till min alldeles egna form av eskapism: fysik. Eftersom inget händer i mitt liv just nu – det står still – så finns inte mycket vardag att relatera till. Jag har inget jobb att försörja mej med och ingen egen bostad. Jag hoppas allt ordnar sej under hösten, när jag börjar läsa arbetsrätt och (förhoppningsvis) jobba. Tills dess gäller det att fly på alla sätt som går, bort från den här världen av stress. Jag älskar ordning, och jag flyr gärna till vetenskap; något som är så konkret och samtidigt så frilagt från mitt liv som det går. Jag har lärt mej en viktig läxa av dom få böcker jag läst, och det är att världen består av processer och inte ting. Jag tänkte utveckla den idén i detta inlägg.

Vår syn på verklighetens grund påverkar teorier i alla vetenskaper. Den traditionella bilden av verkligheten i fysiken är en rymd fylld av ting som utvecklas i tiden enligt matematiska formler. Einsteins bidrag till fysiken är, mycket brett formulerat, att betrakta verkligheten geometriskt. Relativitetsteorierna gör det möjligt att förstå verkligheten som relationer mellan saker. Det ger oss en bild av verkligheten som ett nätverk i rum och tid av saker och deras relationer till varandra, rumtiden. Det går att förstå gravitationen helt som kraftfältlinjer genom rumtiden och deras inbördes relationer (hur dom är tvinnade med varandra, precis som i knutteori). Vilket i sin tur antyder att resten av krafterna och hela fysiken kan förstås som geometriska relationer. Det är där kvantfysiken kommer in, för kvantfysiken förutsätter i själva verket att världen är uppdelad i bestämda bitar, kvanta, och därmed måste ju världen bestå i dessa bitar och deras relationer till varandra. Det gäller bara för fysikerna att hitta en teori som är geometrisk och bara refererar till bestämda enheter och deras relationer (inte till någon mystisk rymd eller tid, för allt sånt hör inte hemma i en modern fysisk teori). Först då kan kvantfysiken och relativitetsteorierna förstås på gemensam grund.

Vår värld består av elektromagnetiskt sammanbundna atomer. Vi lever också i såna förhållanden att stora grupper atomer kan behålla form och funktion. Vi är därför vana att betrakta världen som bestående av ”saker” och vi bygger vår världsbild på det. Men egentligen finns ju inga saker; saker åldras, nöts, förstörs och nybildas hela tiden omkring oss. Vi byter ut alla våra celler i vår kropp ett par gånger i livet. Organisk materia förstör och nybildar strukturer i sej på millisekunder. Och på partikelnivå dyker partiklar upp och försvinner nästan direkt efteråt, när dom fyllt sin uppgift. Tingen är illusioner, det är händelserna som är beständiga i det stora hela. Vi tänker för mycket som i en dator där allt har fasta platser och lagras i form av data. Men världen består av processer, av procedural kunskap (även datorer). Mer om det senare.

Världen består av ett nätverk av händelser, som länkats samman med varandra med hjälp av matematiska regler. Det finns ingen rymd och ingen tid och inga saker, bara dessa händelser. Det är den slutgiltiga lösningen för att förstå tiden; tiden och rummet är aspekter av hur händelser kopplas till varandra. Detta innebär också att det finns en ”enklaste sak som kan hända”, ett ”kortaste ögonblick” (kallas ibland tydligen Jiffy, lustigt nog) och en ”minsta längd”, men det kräver kvantfysiken. Processerna övergår i varandra genom avgränsade geometriska omvandlingar, och omvandlingarna måste vara enkla och ”naturliga” och kunna motiveras mycket bra eftersom systemet ska kunna ”motivera” sej själv, det ska inte kräva existensen av några strukturer utanför sej utan bara ”vara” i sej själv. Den här strukturen är och måste vara oerhört abstrakt, eftersom det är själva den enkla grunden till vår komplexa verklighet. Om den inte var enkel skulle den inte förklara sej själv.

Händelserna utvecklas på ett sånt sätt att rent statistiskt så minskar ordningen i universum med tiden, entropin ökar med tiden. Det är det som är själva tidens gång, om det finns någon. Varje process innebär automatiskt ett visst mått av entropi. Men varje händelse överför också en viss minsta bit information till nästa händelse, på det sättet att händelsens plats mellan en händelse och en annan kan ge oss kunskap om händelserna innan. På det sättet fungerar hela världen som en dator, eftersom alla processer kan ses som ”beräkningar” som har processerna innan som indata – information är en fundamental sak. Vi människor har bara lärt oss utnyttja rätt sorts följd av processer. Även vi består ju av information som överförs av händelser på speciella vis. Hela världen som vi förstår den består av överföring och lagring av information. Vi får hoppas på att den process som kapitalismen är snart övergår i nästa!

Miljömupparna tömmer stadsjeepar, nästan lika roligt och nyttigt som att sparka ut tänderna på brats (som rimligtvis måste vara ett större miljöhot med tanke på sättet dom lever och dom investeringar dom gör). Petter verkar däremot gilla tok-roligt folkligt motstånd. Såväl Jordränta som Ilse-Marie och Omsorgaren spyr galla över socialstyrelsen. Nazisterna är rädda för förgiftat snus. Dom ljuger tröttar ut oss med Pariskommunen. Läs också syrran, trotten och under täcket.

Annonser

3 kommentarer»

  What did ya expect? « Petter Partikulärt wrote @

[…] slutstadium, planekonomen och […]

  Omsorgaren wrote @

Mer fysik än vad jag tagit in under hela grundskolan, gymnasiet och den korta perioden på högskolan i ett inlägg. Damn!

  Ta tillbaka skolan! « Slutstadium wrote @

[…] Svensson; intressant om inhumana borgare. Läs också; planekonomens […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: