Det personliga är politiskt

”Jag skulle vilja skrifva en hel lifshistoria för dig, men om man tänker på sin egen, då har man alla arbetares historia på en gång.” Hjalmar Wång

Liten lektion i Turings lag och materialism

OK flickor och pojkar. Här kommer något som är lite svårt och definitivt helt stört men som jag tycker är viktigt att känna till. Det berör så stora delar av verkligheten och lägger grunden för materialism och förståelse av hur världen ser ut. Det handlar om Turings lag och närbesläktade tankar. Om ni inte pallar läsa det så anklagar jag er inte för det, men anklaga inte mig för något. Det här är rätt internt.

I början av 1900-talet utvecklade Alan Turing en generell modell för datorer. Han kallade den Turingmaskinen och den bestod i hans beskrivning av en oändligt lång remsa papper uppdelade i rutor på vilka en processor läste, skrev och raderade symboler. Processorn började på en ruta och läste instruktionen där. Beroende på vad som stod i rutan utförde processorn sedan en av flera instruktioner efter en uppsättning regler, som att flytta ett antal steg längs remsan eller radera och skriva över en symbol. Sedan bevisade han att Turingmaskinen kunde utföra alla tänkbara logiska operationer.

Sedan dess har Turings modell förbättrats, mycket beroende på att vi idag har Turingmaskiner på riktigt, våra datorer – varje dator är en Turingmaskin så länge vi tillhandahåller all tid och allt minne som den behöver. Därför kan vi också säga att alla datorer i grunden är likadana – det enda som skiljer dem är hur snabbt dom kan utföra sina uppgifter.

Efter andra världskriget började vissa fysiker som sett datorsystem jämföra naturprocesser med beräkningar, en idé som kom sig av enkla program som simulerade naturen. Även om det kan verka underligt att verkligen säga att dom är samma sak eftersom naturen inte ”beräknar” något så är det uppenbart att en beräkning är en naturlig process, och också att naturen kan simuleras i en dator. Det gick så långt att många började tro att naturen faktiskt är ett datorprogram, bara för att det följer formella lagar. Det ledde hur som helst i en omformulering av Turingmaskinen, som kan formuleras så här:

Det finns en dator (Turingmaskinen) som har förmågan att simulera varje annat fysiskt objekt

Eller, med hänsyn taget till att datorn är ett fysiskt objekt:

Det finns ett fysiskt objekt (Turingmaskinen) som har förmågan att simulera varje annat fysiskt objekt.

Eller, med hänsyn tagen till att simulering och beräkning är fysiska processer:

Det finns ett fysiskt objekt (Turingmaskinen) som kan anta egenskaperna hos varje annat fysiskt objekt.

Betydelsen av det här är otroligt djup. Det innebär framför allt att allt som existerar kan simuleras av en universell dator (Turingmaskin) – inklusive det mänskliga medvetandet. Det är också en enkel formulering av det naturliga faktum att information om ett objekt kan lagras som information, simuleras och förstås. Det är med andra ord principen bakom vårt medvetande lika väl som bakom datorer. En annan konsekvens är att naturen fullständigt kan förstås och beskrivas. Det vill säga materialism.

Allt det kommer sig av att allt som existerar är fysiskt av sig självt, och att det därför kan simuleras av en Turingmaskin eller något annat fysiskt objekt som har åtminstone en partiell förmåga att simulera, efterlikna och förstå.

Jag kände bara att jag behövde presentera det starkaste beviset för materialism som existerar, och som dessutom ger en intressant inblick i den naturlag (Turings lag) som lägger grunden för hela vår existens, existensen av kunskap och förståelsen av världen och dess lagar (inklusive denna lag). Jag kan tyvärr inte vika ut mer eller presentera matematiska bevis, det skulle ta för mycket plats.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: