Det personliga är politiskt

”Jag skulle vilja skrifva en hel lifshistoria för dig, men om man tänker på sin egen, då har man alla arbetares historia på en gång.” Hjalmar Wång

Tankar om feminism

Jag har tänkt rätt mycket på feminism den här våren, inte minst på grund av att jag har fått se fackligt engagemang på nära håll och stött på kvinnopolitiskt forum. Det slår mig att medan först klassamhället och sedan imperialismen, rasismen och slaveriet fick sina egna förklarande ekonomiska teorier, så har det varit tystare runt könsmaktordningen. Materialismen blev något självklart när det utvecklats teorier som utan svårigheter kunde förklara de flesta maktordningar i samhället – men det har varit tystare runt feminismen. Hur skulle det se ut om befrielsen av arbetarklassen baserades på att det är ”synd om oss”? Ändå är dagens feministiska rörelse infekterat av flummiga, borgerliga teorier som inte lägger någon som helst fokus på orsaker. Den feministiska rörelsen kommer aldrig kunna komma nån vart utan att medvetet ha de ekonomiska orsakerna till könsmaktordningen i minne – utan den är feminismen ungefär lika konsekvent och relevant som bistånd är för att utrota fattigdomen. Vi kan prata hur mycket som helst om på vilka sätt vi får eller inte får knulla med varandra eller oss själva, men det är inte motiverat så länge det inte finns en stark central bas – den ekonomiska kvinnokampen. När fick den jordbrukande fackligt organiserande ensamstående fembarnsmamman i sydafrika senast till det liksom? Det finns otroligt mycket att säga i det här ämnet, men det jag vill få fram är:

Teorin om könsmaktordningen är en ekonomisk teori – och som en teori om vårt samhälle delar den den egenskapen med teorier om imperialism och kapitalism. Låt oss inse att feminismen därmed är i högsta grad sammanhängande med produktion och konsumtion – vilket innebär att dess metoder är facklig kamp, organisering och väpnad kamp – precis som klasskampen! Att den har ekonomiska anledningar innebär också att den i grunden är beroende av kvinnorna – det är själva basen i kampen. Låt oss därför respektera och uppmuntra kvinnlig organisering och separatism som komplement. Att det har kallats ”marxistisk feminism” att dra ekonomiska teorier om könsmaktordningen är bara sjukt, det tyder på att vi har svårt att se hemarbete och omvårdnad som delar i en ekonomi. Den privata sfären existerar inte, face it! Allt är offentligt och politiskt.

Annonser

2 kommentarer»

  Johan wrote @

Intressant blogg! Det här gillar jag. Det här ska följas. Förresten, ta och länka mig om du behagar, så länkar jag dig. Kul med en blogg med ungefär samma struktur som min egen. Vi ses i helgen kamrat, tja!

  omsorgaren wrote @

jävlar vilket bra inlägg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: